Betalningspåminnelse
Erhållen betalningspåminnelse
Bestämmelserna kring en betalningspåminnelse är inte skrivna i sten, men det som bör finnas med i påminnelsen är givetvis vad det är för typ av skuld och hur stort skuldbeloppet är.
Reglerna kring betalningspåminnelser är inte helt fastställda. Som borgenär får man skicka ut påminnelser antingen via post, e-post eller fax. Man kan också ringa till den kund som missat att betala en faktura och påminna om detta den vägen, men det är ganska ovanligt. Ofta kommer betalningspåminnelsen med posten och det som kan ha hämta är att en påminnelseavgift läggs på den ursprungliga skulden. Det kan röra sig om uppåt femtio kronor eller mer. Det anses vara god kutym att första skicka en kund en betalningspåminnelse innan man skickar ett skarpt inkassokrav. Att först ges en chans att betala skulden innan vidare rättsliga åtgärder tas är mest ren hyfs. I många fall har kunden bara glömt eller missat fakturan och betalningspåminnelsen räcker för att skulden ska regleras.
En betalningspåminnelse räcker
Att första skicka en betalningspåminnelse innan man kopplar in Kronofogdemyndigheten bidrar till en fortsatt god kundrelation, och visar att man är villig att ge gäldenären en chans att rätta sitt misstag. Betalar kunden ändå inte skulden trots att den mottagit en betalningspåminnelse kan det vara tid att koppla in ett inkassoföretag. Att skicka fler än en betalningspåminnelse är ofta slöseri med tid. Kan och vill kunden betala så gör den oftast det redan efter den första betalningspåminnelsen. I betalningspåminnelsen får man som betalningsskyldig ofta ett tydligt nytt förfallodatum rörande skulden. Det kan vara tidsfrist nog att få ihop pengarna som krävs. Kan man inte betala hela skulden kan man prova att kontakta företaget och se om man kan upprätta en avbetalningsplan. Att få ett inkassokrav kan kännas mycket otrevligt och oroväckande, detta undviker man enkelt genom att ha koll på sina månadsfakturor och se till att betala dem i god tid innan dem förfaller.
Tillbaka
