Löptid
Vad menas med uttrycket löptid?
Löptid kan även kallas för kredittid och syftar på tidsperioden från den dag då man tecknade lånet fram till den dag då lånet ska vara fullständigt återbetalt.
När man som låntagare tecknar ett låneavtal med en långivare innebär det en rad skyldigheter. Ett avtal har en början men också ett slut. Tiden mellan startdatumet och slutdatumet kallas för löptid. När man talar om penninglån som man ansöker om hos banker och andra kreditgivare så talar de om löptid i relation till när skulden ska vara återbetald. Man ingår ett avtal med exempelvis sin bank när man blir beviljad ett bostadslån och med det lånet kommer också en löptid. Olika lån har olika lång löptid. Ibland måste man accepterat att det lån man tar har en fast löptid. Detta gäller till exempel då man tar ett snabblån, smslån eller blancolån. Dessa lån har nästan uteslutande en fastställd löptid på trettio dagar, därefter ska skulden vara återbetald. Ett större penninglån som ett billån innebär att man ofta tillåts påverka löptiden och anpassa den efter sin ekonomiska situation.
Förhandla om löptiden
Mikronlån och andra typer av konsumtionslån omfattar ofta små belopp och dessa vill låneaktörerna snabbt ha igen. Större lån kräver en ökad säkerhet, både kreditmässigt samt rent ekonomiskt. Banken kräver i de allra flesta fall att låntagaren pantsätter huset eller bilen som det aktuella penninglånet ska finansiera. Löptiden för stora lån är vanligtvis flera år. Det går helt enkelt inte att betala ett lån på miljontals kronor på bara några månader. Låntagaren amorterar istället av lånet i en jämn och stadig takt på månadsbasis under kanske tjugo eller trettio år. Säljer man det hus eller den bil man lånat pengar för att köpa kan man givetvis lösa lånet genom de pengar man förhoppningsvis tjänade på affären. Det går alltså att förhandla om ett låns löptid då det handlar om stora summor pengar, det är viktigt att komma ihåg då man står inför beslutet att teckna ett traditionellt bostadslån eller billån.
Tillbaka
