Små enkla snabblån - när det behövs

Ny kund? Ansök om ett snabblån på 25000 kr idag!

Ansök om ditt lan

Omfrågandekopia

Detta är en omfrågandekopia

Det finns en lag som omfattar kreditgivare som helt enkelt kallas för kreditupplysningslagen. Denna lag innebär bland annat att så fort en kreditgivare eller någon annan begär en kreditupplysning rörande en privatperson eller ett företag ska den som omfrågats få en kopia på upplysningen som gjorts.

Lagförändringen trädde i kraft i januari år 2011. Alla långivare är idag skyldiga att utföra en kreditupplysning på samtliga låntagare innan de kan bevilja det eftersökta lånet eller krediten. För de allra flesta långivare är detta inte något bekymmer då deras rutiner troligtvis redan omfattat kreditupplysningar sedan tidigare. Men för vissa ställer det till problem, och framförallt för oseriösa kreditgivare som tidigare inte riktigt brytt sig om att ta reda på sina kunders kreditvärdighet. Så fort en kreditupplysning gjorts på en person får denne en kopia på upplysningen, det är denna kopia som benämns omfrågandekopia. På kopian framgår det tydligt vem som begärt kreditupplysningen samt de uppgifter och omdömen som ingick i upplysningen.

Omfrågandekopia per automatik

Det finns kreditupplysningsföretag som specialiserar sig på just kreditupplysningar. Soliditet samt UC är två stora svenska kreditupplysningsföretag. Har någon beställt en kreditupplysning av dem skickas en omfrågandekopia automatiskt ut efter att beställningen behandlats, hela processen sker på ett mycket smidigt sätt. Den som beställer en kreditupplysning på en fysisk person måste kunna uppge ett legitimt behov för att få ta del av informationen som upplysningen innehåller. Ett sådant godkänt behov kan vara en bedömning av kreditvärdighet, det vill säga ifall en långivare vill försäkra sig om att en låntagare inte har några betalningsanmärkningar. Då omfrågandekopian når den omfrågade har han eller hon också möjlighet att rätta eller komplettera informationen om något visar sig vara felaktigt. All information som beställaren av kreditupplysningen har fått får också den omfrågade. Vill man köpa något på avbetalning sköts vissa fall en sådan betalning av ett inkassobolag. Innan avbetalningsplanen godkänns görs ofta en kreditupplysning, därefter får kunden en omfrågandekopia.


Tillbaka

Kreditlimiten är . Kreditavtalet löper tills vidare. Exempel: Beräknad med antagandet att kreditlimiten och att krediten lämnas för en ettårsperiod och slutbetalas genom 12 återbetalningar med lika stora månadsbetalningar är den effektiva räntan % och Krediträntan, som är rörlig, f.n. %, per år. Med samma antaganden blir antalet återbetalningar 12 och Totalt att betala tillbaks blir kr inkl. avgifter. Minsta belopp att betala per månad är 0 kr, 0 % av den totala Kreditlimiten. Det här är en högkostnadskredit Se detaljerad återbetalningsplan