Små enkla snabblån - när det behövs

Ny kund? Ansök om ett snabblån på 25000 kr idag!

Ansök om ditt lan

Periodränta

Detta är periodränta

Då en kredittagare blir beviljat ett lån så innebär det i de allra flesta fall att denne också måste betala ränta för att få tillgång till pengarna. Denna ränta kan kallas för periodränta.

I regel beräknas en årlig ränta för lån men perioden kan variera. Kanske kommer lånet med en fast månadsränta, kvartalsränta, halvårsränta eller årsränta. Vilken tidrymd det än handlar om så är periodränta ett faktum, och något man inte slipper som låntagare. Det spelar alltså ingen roll hur räntan beräknas för den sträcker sig ändå alltid över en fast tidsepok och är därmed alltid en så kallad periodränta. Årsränta och periodränta kan därmed också innebära samma sak. Kanske är periodräntan satt till att gälla just tolv månader, då är tidsepoken ett år och jämställt med årsränta. Effektiv ränta är dock något annat än periodränta. Den typen av ränta beräknas på ett annat sätt än periodränta, mer likt ett klassiskt jämförpris, och tar hänsyn till lånets samtliga kostnader.

Olika räntesatser

Nominell årsränta är också ett begrepp som ständigt dyker upp i lånesammanhang. När man vill ta reda på denna typ av ränta så gör man en beräkning utifrån den fastställda periodräntan och lånets löptid. Bestäms periodräntan månadsvis så får man multiplicera den aktuella räntesatsen med årets tolv månader för att få fram den nominella årsräntan. Att periodränta och andra räntesatser är så viktiga att ha reda på när man tar ett lån eller en kredit är för att det i själva verket är kostnaden som man måste betala för att få låna pengarna. Vill man bara låna några tusenlappar vill man ju inte att räntekostnaderna ska överstiga lånebeloppet. Lånet man tar ska vara fördelaktigt och gynna den situation man befinner sig i och bekosta något som man annars inte hade haft råd med. Löptiden rörande lånet har stor inverkan på periodräntan. Lånar man ett litet belopp har man säkert också kort tid på sig att återbetala lånet. Då kan periodräntan vara högre än för ett lån som löper under exempelvis ett helt år.


Tillbaka

Kreditlimiten är . Kreditavtalet löper tills vidare. Exempel: Beräknad med antagandet att kreditlimiten och att krediten lämnas för en ettårsperiod och slutbetalas genom 12 återbetalningar med lika stora månadsbetalningar är den effektiva räntan % och Krediträntan, som är rörlig, f.n. %, per år. Med samma antaganden blir antalet återbetalningar 12 och Totalt att betala tillbaks blir kr inkl. avgifter. Minsta belopp att betala per månad är 0 kr, 0 % av den totala Kreditlimiten. Det här är en högkostnadskredit Se detaljerad återbetalningsplan