Betalningsanmärkning
Undvik betalningsanmärkning
Får man en betalningsanmärkning så innebär det att man missat att betala en faktura, oftast långt efter det angivna förfallodatumet då man hinner få en påminnelse om det rör sig om rent slarv.
Har man en betalningsanmärkning kan man få bakbundna händer i vissa situationer. Man ses som en opålitlig person som inte har en särskilt god ekonomi. En hyresvärd kanske nekar en som hyresgäst, man får inga banlån eller snabblån beviljade och heller ingen möjlighet att köpa saker på avbetalning eller kredit. Betalningsanmärkningen ligger kvar i tre hela år om man drabbats. Den som delar ut betalningsanmärkningen är företagen som specialiserar sig på kreditupplysningar. De får information från både Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten regelbundet så att de vet vem som ligger i riskzonen för en betalningsanmärkning. Inte bara obetalda fakturor kan ge uppkomst till en betalningsanmärkning, även skatteskulder och inkassokrav kan resultera i en anmärkning.
Drabbas inte av panik
Mottar du en så kallad upplysningskopia som är en kopia av en kreditupplysning och du upptäcker att det står angivet att du har en betalningsanmärkning, fast du vet att så inte är fallet har du rätt att överklaga anmärkningen. Den tas bort om du kan bevisa att den är felaktig. Tar Kronofogdemyndigheten beslut om att du ska betala en viss skuld inom en viss tid och du gör det kommer du sannolikt ändå att få en betalningsanmärkning. Skadan är redan skedd om ärendet och din skuld hamnat hos kronofogden. För att undvika betalningsanmärkningen ska man självklart försöka att alltid betala sina fakturor i tid. Mottar du ett inkassobrev men du vet med dig att du inte är betalningsskyldig ska du genast överklaga beslutet. Viktigast är att inte drabbas av panik och bli handlingsförlamad. Ett inkassokrav är inte lika med en betalningsanmärkning, du kan fortfarande påverka och det bästa är att direkt kontakta inkassoföretaget och kommunicera kring olika betalningsalternativ.
Tillbaka
