Billiga lån
Finns det verkligen billiga lån?
När man är i behov av tillfälliga pengar för en investering eller ett mer konsumtionsinriktat köp kan man lockas av att ta billiga lån. Men frågan är om lånet blir billigt i det långa loppet.
Lån som utger sig för att vara billiga är troligtvis inte det. Det finns en hel uppsjö aktörer på marknaden som försöker locka människor att ta billiga lån hos just dem. I många fall är deras främsta argument låga räntor och vad som verkar vara fördelaktiga betalningsplaner, men synar man det finstilta i lånevillkoren upptäcker man rätt fort att det inte rör sig om billiga lån utan dyra lån. Då marknaden är fri är det självklart att räntor och avgifter kan skilja sig mellan olika långivare och banker, men undersöker man saken närmare brukar skillnaderna inte vara speciellt stora. Baserat på räntan finns det lån som är extremt dyra och de som i jämförelse framstår som billiga lån. Men räntan är bara en aspekt man bör vara uppmärksam på då man ska ansöka om ett lån.
Skilj på billiga lån och dyra lån
Det första man granskar då man står i stånd att ta ett lån är oftast räntan. Vad kommer prislappen bli för att få låna den summa man behöver? Steg två bör vara att granska långivarens övriga avgifter. Det är här man kan skilja dyra lån från billiga lån. Banker och övriga aktörer kan enligt policys avgiftsbelägga olika typer av tjänster såsom uppläggningsavgift av lånet, årsavgifter för lånet samt faktureringsavgift för den månatliga räntekostnaden. För att du tydligt ska kunna se om det är ett billigt lån du kommer att ta ska du ta reda på den så kallade effektiva räntan. Den effektiva räntan ger dig det verkliga priset på lånet då den förutom den nominella årliga räntan även inkluderar alla övriga avgifter och eventuell tillägg. Se till att ha den effektiva räntan i minnet så att du enkelt kan särskilja dyra lån från billiga lån!
Tillbaka
