Förseningsavgift
Om förseningsavgift
Att stå i skuld gör man så fort man köpt något mot faktura. Detta är ett vanligt sätt att handla både för privatpersoner och för företag. Slarvar man med inbetalningen kan det bli ett dyrt köp på grund av den förseningsavgift som fordringsägaren har rätt att ta ut vid sena inbetalningar.
På fakturor som når köpare måste det tydligt stå att en förseningsavgift tas ut ifall inbetalningen anländer för sent. Står inte detta har säljaren heller inte rätt att kräva en avgift om du som köpare råkar betala fakturan efter förfallodagen. Det kan ta ett par bankdagar för en betalning att registreras när man överfört pengarna till säljaren, något man måste ta i beaktande då man betalar fakturan. Anger man exempelvis i sin internetbank ett visst betalningsdatum dras i regler pengarna för fakturan dagen innan det angivna datumet för att pengarna ska finnas hos säljaren på det specifika förfallodatumet. Har man alltså inte täckning för fakturan dagen innan förfallodatumet kan inbetalningen bli försenad, och du drabbas av en förseningsavgift.
Förseningsavgift för företag
För företag kan förseningsavgifter bli högre än för privatpersoner. Ett nytt EU-direktiv kan innebära att förseningsavgiften på fakturor höjs under år 2013. Skulle en faktura betalas för sen eller förbli obetald kan det företag som står som köpare tvingas betala över fyrahundra kronor enligt det nya direktivet. Att förseningsavgiften kan komma att bli högre beror på ökat slarva rörande inbetalning i tid. En ny och högre förseningsavgift kan leda till en större noggrannhet hos de betalningsskyldiga och i längden minska slarvet. Man är alltid skyldig att hålla sig till förfallodatumet och alla inbetalningar därefter är lika med en förseningsavgift, även om det bara rör sig om några minuter. Inkassoföretag samt företagare som dagligen säljer stora mängder produkter och tjänster kommer troligtvis att ta till sig det nya direktivet och innebörden av en högre förseningsavgift. I mars 2013 kan direktivet vara verklighet.
Tillbaka
