Bolån
Vad innebär ett bolån?
Ett bolån syftar till att finansiera en ny bostad eller en renovering av en sådan. När man ansöker om ett bolån och får det beviljat pantsätts alltid bostaden som en ren säkerhet för långivaren.
Att köpa ett nytt hem är förutom inköp av en ny bil något av de absolut största förvärven man gör i livet. En bostad ses ofta som en investering och sköter man villan eller lägenhet bra och ser till att underhålla bostaden kan man förhoppningsvis få igen en del av pengarna man investerade från start vid en eventuell framtida försäljning. När man bestämt sig för att köpa en ny bostad är det vanligtvis hos sin bank man ansöker om ett bolån. Men även om man är trogen en viss bank behöver det inte innebära att det är hos just dem man får det mest fördelaktiga bolånet. Man gör klokt i att undersöka flera bankers erbjudanden rörande bolån innan man bestämmer sig samt själv räkna på hur mycket lånet kommer att kosta en och vilka marginaler man har.
Bolån och pantsättning
När man ansöker om ett bolån genomförs ofta en beräkning hos den bank man fått lånelöfte hos som visar vad lånet kommer att kosta för låntagaren varje månad. Ens inkomster ska givetvis räcka för att finansiera bolånet och inte göra ett för stort avtryck i plånboken. En eventuell ökad ränta ska man ta med i beräkningarna samt bankens fasta avgifter. När man fått sitt bolån beviljat har man också satt sin bostad i pant hos långivaren. Ofta kan man låna upp till sjuttiofem procent av bostadens totala köpesumma, denna lånedel kallas för bottenlån, medan de resterande tjugofem procenten täcks av ett så kallat topplån. Har man kapital att själv betala bolånets topplån får man ofta ett mer fördelaktigt bolån då topplånet förses med en högre ränta än bottenlånet. Bottenlånet är den säkra delen av bostadens värde, den summan man tror sig vara garanterad att återfå vid en försäljning. De flesta banker kräver en månatlig amortering av bolån.
Tillbaka
