Små enkla snabblån - när det behövs

Ny kund? Ansök om ett snabblån på 25000 kr idag!

Ansök om ditt lan

Amortering

Amortering – då du betalar av ett lån eller en skuld

Har du ett lån på exempelvis ditt hus, lägenhet eller bil kan du enligt en förbestämd plan betala av lånet. Detta kallas även för amortering.

När man tar ett lån för att investera i exempelvis ett nytt hem eller en ny bil är det vanligt att göra upp en betalningsplan med sin bank. Betalningsplanen ska säkra att banken får tillbaka sina pengar efter en viss tidsperiod. Ofta innebär överenskommelsen att man som låntagare ska utföra en så kallad amortering. Amortering är en ekonomisk term som innebär just återbetalning. Att amortera betyder alltså helt enkelt att betala tillbaka. Som låntagare är det vanligt att man amorterar en fast summa pengar varje månad så att lånet man tagit successivt betalas av och minskas. Är det ett bostadslån eller huslån man tagit utför man ofta amortering under en lång tid eftersom lånebeloppet är stort. Om det är ett lån som rör möbler eller andra konsumtionsvaror blir amorteringstiden kortare eftersom banken ofta begär att snabbare få tillbaka små lånesummor. Ränta på det lån man tagit via sin bank måste man alltid betala så den summan pengar får man inte glömma bort att räkna in i betalningsplanen.

Olika varianter av amortering

En bank erbjuder ofta två olika amorteringssätt. Rak amortering samt serieamortering. Den raka amorteringen går ut på att du som lånetagare alltid amorterar samma fasta summa pengar fram till att lånet är betalt. Detta är den vanligaste typen av amortering och underlättar för dig som låntagare då du alltid vet hur mycket du måste betala på ditt lån varje månad. Serieamortering innebär istället att summan pengar du amorterar är lika stor en viss tid för att sedan ökas på för varje amorteringstillfälle. Vilket sätt som bäst passar dig kan du och din bank komma överens om. De olika amorteringssätten har olika fördelar och nackdelar och bör såklart baseras på just din personliga ekonomi.


Tillbaka

Kreditlimiten är . Kreditavtalet löper tills vidare. Exempel: Beräknad med antagandet att kreditlimiten och att krediten lämnas för en ettårsperiod och slutbetalas genom 12 återbetalningar med lika stora månadsbetalningar är den effektiva räntan % och Krediträntan, som är rörlig, f.n. %, per år. Med samma antaganden blir antalet återbetalningar 12 och Totalt att betala tillbaks blir kr inkl. avgifter. Minsta belopp att betala per månad är 0 kr, 0 % av den totala Kreditlimiten. Det här är en högkostnadskredit Se detaljerad återbetalningsplan