Arbetsgivarintyg
Vad är ett arbetsgivarintyg?
Ett arbetsgivarintyg är ett dokument som fungerar som ett sorts bevis för den anställde. I arbetsgivarintyget framgår det vad den anställde utfört för arbetsuppgifter, hur länge den varit anställd samt eventuellt uppgifter om varför den anställde slutat på arbetsplatsen.
Ett omdöme rörande den anställde kan också ingå i arbetsgivarintyget. Där kan det ur en mer personlig vinkel berättas om den anställde och vad denna arbetet med mer i detalj och hur bra han eller hon varit, både i sin yrkesroll och som person. Arbetsgivarintyg begär man ofta då man slutar på en arbetsplats och ska söka sig till en ny. Intyget kan man använda för att styrka att man innehar vissa kunskaper och att man är anställningsbar och är en bra medarbetare. Arbetsgivarintyget väger tungt i vissa avseende och den som ska nyanställa får en bra uppfattning om den sökande och vad den förra chefen tyckte om personen i fråga. Feedback som kan leda till att personen antingen anställs eller inte.
Arbetsgivarintyg till a-kassan
På ett arbetsgivarintyg finns även information om den arbetsplats som utfärdade intyget. Den som har arbetsgivarintyget i sin hand och funderar på att erbjuda den omskrivne jobb kan snabbt kontakta den som utfärdat intyget och kanske få mer information om personen som arbetsgivarintyget rör. Arbetsgivarintyg är också bra då man ska ansöka om arbetslöshetskassa. A-kassan man tillhör använder sig av intyget för att pröva om den arbetslöse har rätt till ersättning eller inte. Arbetslöshetskassan har ofta sin egen version av arbetsgivarintyg som de vill att arbetsgivaren ska fylla i och som den arbetslöse sedan kan skicka in när denne inte längre arbetar på arbetsplatsen. Denna form av arbetsgivarintyg är lite mer detaljerad och ska innehålla fakta om anställningstid, om man fått erbjudande om förlängd tjänstgöring, hur stor sysselsättningsgrad den anställde haft samt uppgifter kring den anställdes inkomst under anställningstiden.
Tillbaka
