Betalkort
Betalkort, så funkar det!
Har du befunnit dig i en situation då du hittat ett riktigt fynd men inte kunnat köpa varan för att du helt enkelt inte haft råd. Med ett betalkort kan man kringgå sådana situationer och handla trots pengabrist.
Att handla fast att man inte har fått sin lön eller inte har några sparade pengar kan kännas ovant och onaturligt. Men med hjälp av ett betalkort kan detta bli vardagsmat. Tack vare ett betalkort kan man betala inköp trettio till fyrtiofem dagar efter att inköpen gjordes. Man ges en så kallad betalningsfrist på ett visst antal dagar till dess att man åter har pengar på kontot, då dras kostnaden för de köp man gjort med betalkortet. Man måste vara noga med att se till att det finns pengar då det är tid att betala köpen man gjort med betalkortet. Betalkort utfärdas vanligen av banker och de kan också spärra kortet om det missköts. Ett betalkort kan man i regel också använda utomlands, på internet samt för att ta ut kontanter i olika bankomater.
Kostnader för betalkort
Att ha ett betalkort kan kosta pengar. Kanske tar banken ut en liten månadsavgift eller en årsavgift för att ge innehavaren av betalkortet sin tidsfrist. Även faktureringskostnader samt uttagskostnader i automater kan tillkomma. Precis som med ett bankkort använder man sig av en personlig kod då man ska betala med betalkortet eller ta ut kontanter. Alla banker erbjuder betalkort och försöker locka sina kunder med erbjudanden och rabatter hos vissa företag för att man ska välja just deras betalkort. Bra sådana erbjudande kan vara att få handla räntefritt på kredit eller noll kronor i årsavgift. Bonuspoäng är också vanligt att locka intressenter med. Ju mer du handlar hos ett visst företag desto mer bonuspoäng får du som du sedan kan byta in mot exempelvis någon produkt eller en resa. De allra populäraste och mest kända betalkorten är Visa och MasterCard.
Tillbaka
