Soliditet
Vad är soliditet?
Soliditet är en typ av nyckeltal i procent som visar hur pass stabilt ett företag är finansiellt. Procentenhet soliditet säger hur stor del av verksamhetens kapital som är deras och hur mycket som är lånade pengar.
Soliditet visar med andra ord hur stor andel av företagets samtliga tillgångar som är finansierade med eget kapital. Ser man på soliditet ett snäpp längre kan man säga att siffran talar om hur stora chanser företaget har att klara förluster och nergångar såsom höjda räntor med mera på lång sikt. Det är ett gott mått på en verksamhets finansiella styrka, deras betalningsförmåga helt enkelt. Har man mycket lån och inte en särskilt god soliditet finns det sätt att stärka den. Går företaget med vinst under en period kan man försöka att investera den inom företaget. Att amortera av skulder snabbare ger också en ökad soliditet. Finns det en kapitalstark ledning som styr verksamheten kan en annan lösning vara att de investerar eget kapital i verksamheten för att öka soliditeten.
Måttet soliditet
Oftast mäter man soliditet med två års mellanrum. Första verksamhetsåret kanske företaget växer väldigt mycket och intäkterna hinner inte investeras åter i verksamheten. Då kan måttet på soliditeten tillfälligt se dålig ut och har verksamheten en generell dålig tillväxt så förblir såklart soliditeten försämrad. Så fort det egna kapitalet minskas i verksamheten så går soliditeten ner. Får företaget däremot fler ägare så går den upp. Samma sak gäller för nyemissioner. Bolag som ingår i en koncern brottas ofta med soliditet. Moderbolaget tar ofta vinsterna från dotterbolagen och därmed får de verksamheterna en försämrad soliditet. Soliditet används framförallt för att utföra analyser rörande ett företags tillväxt. Man vill veta om man är på rätt kurs och tänka långsiktigt. Att veta hur förmögen verksamheten är samt hur stor del som utgörs av främmande kapital är helt naturligt inom företags- utveckling, ekonomi och ledning.
Tillbaka
